Alla utemöbler behöver bli rengjorda med ett milt rengöringsmedel då och då och mår bra av att vinterförvaras på ett bra sätt, men det är ändå en viss skillnad mellan materialen man kan välja på sin hammock och hur den behöver skötas.

En stålhammock av god kvalitet kräver inte särskilt mycket. En laserad trähammock kan också vara lättskött, men man får ändå räkna med att färgen så småningom får bättras på, eftersom lasyren slits och åldras efter ett tag.

Hammock

En god idé är – oavsett vilken sort du väljer – att skydda din hammock med ett hammockskydd när den inte används. Under de kalla månaderna är det många som låter sin hammock stå utomhus, eftersom något annat inte är praktiskt möjligt. Om man gör det så ska man i alla fall tänka på att rengöra hammocken och låta den torka innan man stänger in den en längre tid under hammockskyddet. Man bör också se till att luft kan strömma fritt och ventilera utrymmet runt hammocken. Bäst är förstås om hammocken kan förvaras i ett garage eller liknande. En torr och sval förvaring är det bästa för alla typer av hammockar.

Ett generellt råd oavsett material är dessutom att aldrig använda starka lösningsmedel eller högtryckstvätt på sin hammock.

Speciella råd för trähammockar:

  • Rengöring: Furumöbler rengörs bäst med en mjuk svamp och lite milt diskmedel eller såpa.
  • Efterdra skruvarna: På trämöbler kan skruvarna behöva dras åt efter hand. Ett tips är att dra åt dem innan man ställer in möblerna till vinterförvaring, samt när man tar fram möblerna för säsongen igen.
  • Olja/lasera:  När ytan på din trähammock blivit lite matt och vatten inte längre pärlar sig på ytan är det dags att behandla möblerna. Rengör först möbeln grundligt, låt den torka minst ett dygn och behandla den sedan med en träolja. Färgade möbler kan du vid behov reparera eller bättra på med bättringsfärg eller lasyr.