Köpa hammock

När du väl bestämt dig för att ditt liv ska berikas med en hammock, så har du tagit ett viktigt beslut på vägen till en ökad livskvalitet. Men det handlar också om att kunna välja rätt. Vilken sorts hammock passar dig och den situation du lever i just nu?

Att välja och köpa hammock är förstås en smaksak när det kommer till modell och färg, men det finns ett par frågor man bör ställa sig dessförinnan:

Var planerar du att ha din nya hammock?

Är det så att du har en trädgård eller uteplats så är valet ganska fritt. Du kan välja en trähammock eller en stålhammock och det finns i butikerna flera olika fabrikat att välja mellan. Det vanligaste är en hammock som har plats för tre personer, men det finns både mindre och större hammockar. En charmig liten hammock för två personer behöver inte ta stor plats.

Om du tänker dig att få sitta under riktigt tak i din hammock kan du även fundera på om du ska välja en hänggunga. En hänggunga är som en soffa med takupphängning istället för ben. Den passar utmärkt i uterummet eller på altanen och det är härligt att kunna sitta kvar i sin gunga med kuddar och filtar i skydd av taket när det lätta sommarregnet faller. De flesta hänggungor är ganska nätta och får plats även på en ganska liten yta. Det man behöver tänka på är förstås att taket har rejäla fästpunkter.

Alternativ till att köpa hammock

Om du längtar efter att ha en plats där du kan sitta och gunga lite men inte har plats för en vanlig hammock kan du se dig om efter ett mindre alternativ. Det finns på marknaden fina hänggungor med plats för bara en person. De är ofta tillverkade i rotting eller konstrotting och tar heller inte mycket plats. En annan variant är förstås en hängmatta. De finns nu i alla möjliga material, storlekar och färger och de har förstås den fördelen att man enkelt monterar upp dem och lika lätt tar ned dem när man vill. På så sätt kan du inreda ditt sovrum eller vardagsrum med en liten hörna för hängmattan utan att den behöver hänga där för jämnan. Den samlade vetenskapliga expertisen är  enig om att det är alldeles utmärkt för hälsan att ta sig en liten eftermiddagslur, gärna gungandes i en hängmatta eller hammock!

Hur vill du kunna använda din hammock?

Det är viktigt att du funderar över hur du vill använda din hammock. Kommer du endast att sitta i den?  Då behöver den inte vara så stor och du har många varianter att välja mellan. Vill du även kunna ligga ned och sova i den?  Eller vill du ha plats för flera personer? Då behöver du förstås en större modell och även här finns ett bra utbud av hammockar så att du kommer att kunna hitta en som passar dig. Genom att definiera ett tydligt användningsområde för hammocken kommer du lättare att kunna hitta den rätta för dig.

Vad får din hammock kosta?

Hammockar finns nu på marknaden i alla prisklasser och som vanligt gäller den gamla regeln att man får vad men betalar för. Visst kan man göra fynd när det t.ex. gäller utgående modeller, men det är ändå klokt att tänka sig för om priset verkar väldigt lågt. Verkar det ”för bra för att vara sant” finns det förmodligen en hake. De senaste åren har vi sett butiker och stormarknader översvämmas av många billiga asiatiska hammockar och gungor. Bland dessa kan det förstås finnas produkter av bra kvalitet, men ett problem med att handla varor från utlandet – och speciellt varor som är avsedda för utomhusbruk – är att dessa ofta inte är anpassade för att överleva i vårt bistra klimat. Det är stor skillnad på vad en utemöbel utsätts för i en varm miljö med jämnt klimat och vad den behöver tåla på den svenska västkusten. I Sverige behöver hammocken vara rustad för väder och vind, salt och temperaturskillnader.

Även de nordeuropeiska leverantörerna kan ha stora prisskillnader och om du väljer att köpa din hammock via internet kan det vara svårt att avgöra kvaliteten bara från en eller ett par bilder. De trähammockar som kostar lite mer brukar skilja sig från sina lågprisvarianter genom att träet är av högre kvalitet, mer välarbetat, slipat och har en mer grundligt lagd lasyr. De billigare hammockarna kan förstås vara ett gott val om man har en begränsad budget, men då får man räkna med att träet kan innehålla fler kvistar och märken, slipningen är grövre och lasyren ofta tunnare och inte så blank.
Om man är lite händig och har gott om tid kan man ju själv bättra på sin billiga hammock med sandpapper och ytterligare ett lager lasyr och genast få en mycket bättre yta som står sig väl i jämförelse med de dyrare märkena.